Gyümölcstorta cukormentesen

Gyümölcstorta cukormentesen

Hozzávalók

Piskóta

  • 3 db tojás
  • 45 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt (33,84 g szénhidrát)
  • 25 g 1:4 Dia-Wellness édesítő
  • fél citrom leve

 Túrókrém

  • 250g túró
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál tejföl
  • fél evőkanál 1:4 Dia-Wellness édesítő

Gyümölcszselé:

  • 130 g áfonya (fagyasztott) (8,911 g szénhidrát)
  • 190 g erdei gyümölcs keverék (fagyasztott) (17,249 g szénhidrát)
  • víz
  • fél csomag Horváth Rozi zselatin

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és alulra betolunk egy kis tepsit háromnegyedig engedve vízzel. (Ez azért kell, hogy megfelelő legyen a páratartalom a cukrászpiskótához, és maradjon szaftos, ne legyen nyelhetetlenül száraz).
  2. A 3 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára.
  3. A citromot meggörgetjük néhányszor a pulton, félbevágjuk, és a fehérjére csurgatunk/nyomunk belőle, amennyit lehet. A tojásfehérje szerkezetét az igazi citrom leve kicsit összerántja, így amikor felverjük, sokkal jobban lehet vele dolgozni, az összedolgozás során nem verjük szét a felvert tojáshabot.
  4. Az édesítő 1/3-ad részét a sárgájához, 2/3-ad részét a fehérjéhez adjuk.
  5. Kézimixerrel kemény habbá verjük a fehérjét, utána a sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd a felvert fehérjéből 2 evőkanállal hozzáadunk a sárgájához, és tovább verjük kézimixerrel, amíg egy habos, nehezebben folyós anyagot kapunk belőle.
  6. A tojás sárgáját egy spatula segítségével hozzáadom a felvert fehérjéhez, és egy nagy méretű kézi habverővel összedolgozom, hogy a fehérjét ne törjem össze. Ehhez a homogén masszához adom a lisztet, 3-4 adagba elosztva, és óvatosan hozzákeverem a kézi habverővel (nem mixerrel, mert szétvered a tojáshabot!!).
  7. Végül 17 cm-es átmérőre kinyitott cukrászformába öntöm a piskóta tésztát és mehet a sütőbe. :) Arra figyelj, hogy a vízzel felöntött tepsi lehetőleg mellette legyen, vagy ha a alatta van, akkor ne közvetlen a süti alatt, mert nem sül meg a víz feletti tészta rész!!!
  8. Tűpróbáig sütöm.
  9. Amíg sül, addig a túrót áttöröm, és a többi hozzávalóval krémesre keverem.
  10. A fagyasztott gyümölcsöket egy lábasba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp, hogy még ne lepje el, hozzáöntöm hidegen a fél tasak zselatint és lassú tűzön elkezdem melegíteni. Amikor elkezd habosodni a teteje, akkor elzárom, nem szabad felforralni, mert a zselé elveszíti a zselésítő hatását!!
  11. Piskótát kiveszem a formából, majd a formát visszahelyezem rá, és szorosabbra húzom. Ahogy hűl a tészta, úgy kicsit össze fog ugrani. Rákenem egyenletesen a túrókrémet, eloszlatom, és óvatosan, egy kanál segítségével elkezdem adagolni a gyümölcszselét. Figyelem, nehogy valahol lefolyjon, leszaladjon a túró alá, mert szétáztatja a tésztát. Ha minden rendben, és nem folyik le a zselé, akkor szépen ráöntöm az egészet óvatosan, és mehet a hűtőbe.
  12. Ha véletlen folyna a zselé, akkor húzd szorosabbra a cukrászformát.
  13. Kb. 4 óra dermesztés után tálalható. :)
Cukrászformában 4 órát dermesztjük
 
Nekem az egész sütiben 60 g szénhidrát van, de az előkészületeknél számold át a csomagoláson feltüntetett szénhidráttal a gyümölcsöt! 

Nem lett életem tálalása, de legalább finom! :)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések