Gyümölcstorta cukormentesen |
Hozzávalók
Piskóta
- 3 db tojás
- 45 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt (33,84 g szénhidrát)
- 25 g 1:4 Dia-Wellness édesítő
- fél citrom leve
Túrókrém
- 250g túró
- fél citrom leve
- 2 evőkanál tejföl
- fél evőkanál 1:4 Dia-Wellness édesítő
Gyümölcszselé:
- 130 g áfonya (fagyasztott) (8,911 g szénhidrát)
- 190 g erdei gyümölcs keverék (fagyasztott) (17,249 g szénhidrát)
- víz
- fél csomag Horváth Rozi zselatin
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és alulra betolunk egy kis tepsit háromnegyedig engedve vízzel. (Ez azért kell, hogy megfelelő legyen a páratartalom a cukrászpiskótához, és maradjon szaftos, ne legyen nyelhetetlenül száraz).
- A 3 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára.
- A citromot meggörgetjük néhányszor a pulton, félbevágjuk, és a fehérjére csurgatunk/nyomunk belőle, amennyit lehet. A tojásfehérje szerkezetét az igazi citrom leve kicsit összerántja, így amikor felverjük, sokkal jobban lehet vele dolgozni, az összedolgozás során nem verjük szét a felvert tojáshabot.
- Az édesítő 1/3-ad részét a sárgájához, 2/3-ad részét a fehérjéhez adjuk.
- Kézimixerrel kemény habbá verjük a fehérjét, utána a sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd a felvert fehérjéből 2 evőkanállal hozzáadunk a sárgájához, és tovább verjük kézimixerrel, amíg egy habos, nehezebben folyós anyagot kapunk belőle.
- A tojás sárgáját egy spatula
segítségével hozzáadom a felvert fehérjéhez, és egy nagy méretű kézi habverővel
összedolgozom, hogy a fehérjét ne törjem össze. Ehhez a homogén
masszához adom a lisztet, 3-4 adagba elosztva, és óvatosan
hozzákeverem a kézi habverővel (nem mixerrel, mert szétvered a tojáshabot!!).
- Végül 17 cm-es átmérőre kinyitott cukrászformába öntöm a piskóta tésztát és mehet a sütőbe. :) Arra figyelj, hogy a vízzel
felöntött tepsi lehetőleg mellette legyen, vagy ha a alatta van, akkor
ne közvetlen a süti alatt, mert nem sül meg a víz feletti tészta rész!!!
- Tűpróbáig sütöm.
- Amíg sül, addig a túrót áttöröm, és a többi hozzávalóval krémesre keverem.
- A fagyasztott gyümölcsöket egy lábasba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp, hogy még ne lepje el, hozzáöntöm hidegen a fél tasak zselatint és lassú tűzön elkezdem melegíteni. Amikor elkezd habosodni a teteje, akkor elzárom, nem szabad felforralni, mert a zselé elveszíti a zselésítő hatását!!
- Piskótát kiveszem a formából, majd a formát visszahelyezem rá, és szorosabbra húzom. Ahogy hűl a tészta, úgy kicsit össze fog ugrani. Rákenem egyenletesen a túrókrémet, eloszlatom, és óvatosan, egy kanál segítségével elkezdem adagolni a gyümölcszselét. Figyelem, nehogy valahol lefolyjon, leszaladjon a túró alá, mert szétáztatja a tésztát. Ha minden rendben, és nem folyik le a zselé, akkor szépen ráöntöm az egészet óvatosan, és mehet a hűtőbe.
- Ha véletlen folyna a zselé, akkor húzd szorosabbra a cukrászformát.
- Kb. 4 óra dermesztés után tálalható. :)
Cukrászformában 4 órát dermesztjük |
Nekem az egész sütiben 60 g szénhidrát van, de az előkészületeknél számold át a csomagoláson feltüntetett szénhidráttal a gyümölcsöt!
Nem lett életem tálalása, de legalább finom! :) |
0 Megjegyzések