Gyümölcsös piskóta cukor, glutén- és laktózmentesen

 

Gyümölcsös piskóta minden mentesen


Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 90 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
  • 50 g 1:4 Dia Wellness édesítő
  • fél citrom
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg fagyasztott áfonya
  • 30 dkg fagyasztott eper

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és alulra betolunk egy kis tepsit háromnegyedig engedve vízzel. (Ez azért kell, hogy megfelelő legyen a páratartalom a cukrászpiskótához, és maradjon szaftos, ne legyen nyelhetetlenül száraz).
  2. A fagyasztott gyümölcsöt egy szűrőbe tesszük, csapforró vízzel kicsit lemossuk és hozzákeverünk egy evőkanál édesítőszert. Félre rakom, hagyom engedni.
  3. A 9 dkg teljes kiőrlésű barnarizslisztet és az egy evőkanál kakaóport egy kis tálban elkeverem, félreteszem.
  4. Kimérem az 50 g édesítőszert a tésztához.
  5. A 6 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára.
  6. A citromot meggörgetjük néhányszor a pulton, félbevágjuk, és a fehérjére csurgatunk/nyomunk belőle pár cseppet. A tojásfehérje szerkezetét az igazi citrom leve kicsit összerántja, így amikor felverjük, sokkal jobban lehet vele dolgozni, az összedolgozás során nem verjük szét a felvert tojáshabot.
  7. Az édesítő 1/3-ad részét a sárgájához, 2/3-ad részét a fehérjéhez adjuk.
  8. Kézimixerrel kemény habbá verjük a fehérjét, utána a sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd a felvert fehérjéből 3-4 evőkanállal hozzáadunk a sárgájához, és tovább verjük kézimixerrel, amíg egy habos, nehezebben folyós anyagot kapunk belőle.
  9. A tojás sárgáját egy spatula segítségével hozzáadom a fehérjéhez, és egy nagy méretű kézi habverővel összedolgozom, hogy a fehérjét ne törjem össze. Ehhez a homogén masszához adom a kakaóporos lisztet, 3-4 adagba elosztva, és óvatosan hozzákeverem a kézi habverővel. 
  10. Végül gyorsan elfelezem az epreket, nagyobbakat negyedelem, hozzáadom a tésztához a gyümölcs 3/4-ed részét, és egy 25 X 25 cm-es formába öntöm, a tetejére szórom a maradék gyümölcsöt, és mehet a sütőbe. :) Arra figyelj, hogy a vízzel felöntött tepsi lehetőleg mellette legyen, vagy ha a alatta van, akkor ne közvetlen a süti alatt, mert nem sül meg a víz feletti tészta rész!!!
  11. Tűpróbáig sütöm.

A tetejére lehet szórni porédesítőszert, vagy reszelt cm csokival meghinteni, hogy ráolvadjon (számolva ennek a ch tartalmát is!).

Nekem így 9 szeletre bontva 13 g CH / szelet lett belőle. :) 

Számolás:

  • 6 db tojás: nem számolós alapanyag!
  • 90 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt: 90 X 0,752 = 67,68 g CH
  • 50 g 1:4 Dia Wellness édesítő: nem számolós alapanyag!
  • fél citrom: nem számolós alapanyag!
  • 1 evőkanál kakaópor: 2 evőkanálig nem kell számolni!
  • 15 dkg fagyasztott áfonya: 150 X 0,067 = 10,05
  • 30 dkg fagyasztott eper: 300 X 0,064 = 19,2 
Összesen: 96,93 g CH van a sütiben! A 96,93-at annyival osztod, ahány egyenlő részre szeleteled! Nekem ez 9 egyenlő szelet. :)
Mivel én szórtam a tetejére reszelt csokit, annak a ch tartalmát is hozzászámoltam, nekem így lett 13 g CH / szelet, ha kihagyod a csokit, akkor Neked 10,77 g CH / szelet, amiben 3,25 g gyors CH van! 

Az áfonya és az eper, egy lágy, a szádban összeomló csokoládés köpenyben.
Mennyei!




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések