Zöldborsó főzelék ízes fasírttal

Diétás zöldborsó főzelék ízes fasírttal

Hozzávalók:

Fasírt:

  • 40 dkg darálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • zellerzöld
  • majoranna
  • bazsalikom
  • bors
  • töröttpaprika
  • 2 db tojás
  • 2 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Zöldborsó főzelék

  • 25 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 dl 30%-os habtejszín
  • 7 dkg teljes kiőrlésű barnarizsliszt
  • igény szerint édesítőszer

Elkészítés:

A zöldborsót felrakjuk annyi vízben főni pici sóval, amennyi ellepi. 10 perc alatt puhára főzöm, addig a 7 dkg teljes kiőrlésű barnarizslisztet elkeverem 1 dl vízzel csomómentesre. Aki édesen szereti, az tegyen bele egy pici édesítőszert. Ha megpuhult a zöldborsó akkor behabarom a tejszín és a teljes kiőrlésű barnarizsliszt elegyével, majd sűrűre főzöm. 

A fasírthoz a vöröshagymát, fokhagymát, petrezselyem - és zellerzöldjét apróra vágom, hozzáadom a húshoz a többi hozzávalóval együtt, és alaposan átkeverem.

Lemérem a kapott húsmasszát, és 50-60 grammos egyenlő gombócokra osztom, zsemlemorzsában megforgatom és zsiradékban sötét barnára sütöm.

Tálalás előtt lehet díszíteni petrezselyemzöldjével, vagy zellerzöldjével. :)

Jó étvágyat!

Számolás:

A zöldborsó főzelék alapanyagai közül a zöldborsó, és a teljes kiőrlésű barnarizsliszt számolós. Én úgy szoktam csinálni, hogy lemérem az edényt, amiben főzni fogom, felírom a súlyát!

A fagyasztott zöldborsó csomagolásán a tápanyagtáblázatban ellenőrizd a CH tartalmat. Nekem 12 g / 100 g.

Zöldborsó: 250 g X 0,12 = 30 g CH

Tk. barnarizsliszt: 70 g X 0,752 = 56,4 g CH

Összes CH: 86,4 g 

Ha kész az étel, akkor mérd le edénnyel együtt. Vond ki a kapott súlyból azt a súlyt, amit főzés előtt mértél, ez lesz a kész étel súlya!

(100 X 86,4 g) = 8640, és ezt a számot osztod el a kész étel súlyával grammban! Így kapod meg hogy 100 g zöldborsó főzelékben mennyi a szénhidráttartalom!

A fasírt esetében számolós alapanyag a vöröshagyma, fokhagyma, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa. Mérd le a súlyukat, írd fel és a szokott módon számold ki. 

Sütés előtt zsemlemorzsában forgatjuk a fasírtot. Ezt úgy szoktam mérni, hogy lemérem edénnyel együtt a zsemlemorzsát, mielőtt forgatni kezdeném, majd lemérem utána is, a két szám különbözete adja meg, hogy mennyi zsemlemorzsát használtál fel!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések