Teljes kiőrlésű virslis hajó

 Egy pillanatra elegem lett, hogy cukormentes és teljes kiőrlésű pékáru a környékben kimerül kenyérben, nívós helyeken kapok zsemlét vagy kiflit is.

Nincs rosszabb, mint amikor állsz a pultnál, csorog a nyálad a szebbnél szebb és kívánatosabb péktermékekre, de nem lehet...!!!

Szóval felbátorodtam és elkezdtem kísérletezni, egyenlőre sós formában.

Teljes kiőrlésű virslis hajó

 

Hozzávalók:

  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt (150 * 0,6 = 90 g CH)
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt (50 * 0,66 = 33 g CH)
  • 55 g búza liszt (55 * 0,706 = 38,83 g CH)
  • 0,5 dl 30%-os tejszín
  • 1,5 dl meleg víz
  • fél evőkanál kanál zsír
  • 1 db tojás
  • Fél Budafoki egész élesztő (5,5 g CH)
  • egy kávéskanálnyi só
  • 5 db virsli, melyeket elfelezünk
  • cukormentes ketchup, de ha nincs, akkor 1 szem paradicsom is bőven jó
  • reszelt sajt ízlés szerint
  • 1 db tojás kenéshez 

 Elkészítés:

A tejszínt és a vizet elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk az evőkanál zsírt, majd a 3 féle lisztet alaposan összekeverjük egy evőkanállal, hozzáadjuk az 1 db tojást az élesztős egyveleghez, majd a liszttel kidagasztjuk. Én géppel dagasztok, fél órát kelesztem, újra átgyúrom, majd a kapott tészta súlyát lemérem.

A teljes tésztában így lett 167,33 g CH

A tésztát mérleg segítségével 10 db egyenlő részre osztjuk, majd henger alakúra gyúrjuk, középen bevágjuk (igen, arra hasonlít, de most ettől asszociáljunk el! :) ), és sütőpapírral bélelt tepsire félre tesszük keleszteni egy órát.

Ha letelt az egy óra, akkor megkenjük cukormentes ketchuppal, vagy karikázz rá egy szem paradicsomot. Nekem minden hajóra 2 szelet paradicsom jutott.Középre elhelyezzük a fél virslit, megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és 180°C-on gyönyörűre sütjük. :) Kb. 20-30 perc a sütési idő.

1 db-ban van 16,7 g CH. 

Jó étvágyat!




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések