Egy pillanatra elegem lett, hogy cukormentes és teljes kiőrlésű pékáru a környékben kimerül kenyérben, nívós helyeken kapok zsemlét vagy kiflit is.
Szóval felbátorodtam és elkezdtem kísérletezni, egyenlőre sós formában.
Teljes kiőrlésű virslis hajó |
Hozzávalók:
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt (150 * 0,6 = 90 g CH)
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt (50 * 0,66 = 33 g CH)
- 55 g búza liszt (55 * 0,706 = 38,83 g CH)
- 0,5 dl 30%-os tejszín
- 1,5 dl meleg víz
- fél evőkanál kanál zsír
- 1 db tojás
- Fél Budafoki egész élesztő (5,5 g CH)
- egy kávéskanálnyi só
- 5 db virsli, melyeket elfelezünk
- cukormentes ketchup, de ha nincs, akkor 1 szem paradicsom is bőven jó
- reszelt sajt ízlés szerint
- 1 db tojás kenéshez
Elkészítés:
A tejszínt és a vizet elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk az evőkanál zsírt, majd a 3 féle lisztet alaposan összekeverjük egy evőkanállal, hozzáadjuk az 1 db tojást az élesztős egyveleghez, majd a liszttel kidagasztjuk. Én géppel dagasztok, fél órát kelesztem, újra átgyúrom, majd a kapott tészta súlyát lemérem.
A teljes tésztában így lett 167,33 g CH
A tésztát mérleg segítségével 10 db egyenlő részre osztjuk, majd henger alakúra gyúrjuk, középen bevágjuk (igen, arra hasonlít, de most ettől asszociáljunk el! :) ), és sütőpapírral bélelt tepsire félre tesszük keleszteni egy órát.
Ha letelt az egy óra, akkor megkenjük cukormentes ketchuppal, vagy karikázz rá egy szem paradicsomot. Nekem minden hajóra 2 szelet paradicsom jutott.Középre elhelyezzük a fél virslit, megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és 180°C-on gyönyörűre sütjük. :) Kb. 20-30 perc a sütési idő.
1 db-ban van 16,7 g CH.
Jó étvágyat!
0 Megjegyzések