Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Egy mennyei pogácsa, ami kellően sós, kívül ropog, belül puha.

 

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 350g teljes kiőrlésű liszt (210g CH)
  • 150g sima búzaliszt (105,3g CH)
  • 100 g Rama (70g a tésztába, 30g a kenéshez)
  • 250g túró

  • 1 dl 30%-os habtejszín
  • 50 ml meleg víz
  • Fél csomag Budafoki élesztő (3g CH)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 egész tojás + 1 felvert tojás a kenéshez
  • 2 teáskanál útimagfűhéj (elhagyható)
  • 20-25 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az 1 dl tejszínt és a 0,5 dl vizet elvegyítjük, ha nem elég meleg, akkor picit mikróban melegítjük, belemorzsoljuk a fél csomag élesztőt, és egy csipet cukorral félre tesszük futni. A cukor elhagyható, én mindig teszek egy picurit, az élesztő megindításához kell. (Az élesztő "megeszi" a cukrot).

Egy tálban a két féle lisztet, a sót, az útimagfűhéjat elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a 70 g Rama-t, utána pedig a 250g túrót!

Mélyedést készítünk a liszt közepén, hozzáadjuk a két tojást, a két evőkanál tejfölt, és az élesztős egyveleget, majd alaposan átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle, és ha kell, akkor hozzáadunk még kicsi lisztet és félretesszük kelni. A hozzáadott liszt számolós! Nekem 15g-ot vett még fel.

Kb. 20-30 perc kelesztés után kinyújtjuk, és a maradék 30g Rama-t felmelegítjük, amit egy szilikonecset segítségével szétoszlatunk a tésztán, megszórjuk a sajttal. Annyi sajtot hagyjunk, amivel a tetejét szórjuk majd a pogácsának. Ez nekem kb. a harmada volt.

A tésztát feltekerjük, mint a kakaóscsigát, és a két szélét aláhajtjuk, és hagyjuk pihenni még egy 20-30 percet. Ha késztetést érzel rá, akkor klasszikus módon hajtogathatod, a végeredmény szinte ugyanaz. :)

Hajtogatás helyett tekerjük fel! Spóroljunk időt magunknak és a családnak!

Újra kinyújtjuk, kb. 1-1,5 cm vastagságúra, késsel becsíkozzuk, vagy bekockázzuk a tetejét, majd szaggatóval pogácsát szaggatunk.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk őket, a tetejüket tojással kenjük, sajttal és ízlés szerint lenmaggal szórjuk (a lenmag nem számolós!), majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. (Kb. 20 perc, sütőtől függ).

Egy nagy tál meleg, isteni pogácsának senki nem tud ellenállni!

Számolás:

A nyújtáshoz használt lisztet is számolni kell! Összesen a receptben írt mennyiségen felül 36g teljes kiőrlésű liszt kellett még, a begyúrás utáni 15g-al együtt!  Nekem így lett az egészben 339,9g CH, és 1087g a kész pogácsák súlya. 31g CH / 100 g-ban. :)

Gyönyörűen átsült a belseje is, bátran ajánlom kezdőknek is! :)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések