Mák kocka

Mák kocka - kevés tészta sok töltelék

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 dkg vaj, vagy Rama
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 60 ml hideg víz, vagy tejszín

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 2,5 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítő
  • 2 evőkanál cukormentes baracklekvár (mérlegen mérd le, hogy hány gramm!)
  • 1 dl 30 %-os tejszín, és 2 dl víz keveréke
  • egy fél citrom héja

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk a sütőporral, beledolgozzuk a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a hideg vizet, és gombóccá gyúrjuk. Félre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

A tejszín és a víz keverékét felforraljuk, addig a darált mákot elkeverjük az édesítőszerrel egy fém keverőtálban, hozzáadjuk a baracklekvárt, a citrom héjat és a tejszínnel leforrázom, majd alaposan elkeverem. Egy kemény állagú tölteléket kapunk.

Egy 25X25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtom a tésztát, a tölteléket a tetejére halmozom, majd egy evőkanál segítségével lenyomkodom, és egyenesre elegyengetem a tetejét. 

180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.

Sütés után porédesítőszerrel hintem a tetejét még forrón, miután kihűlt 16 szeletbe vágva tálalom.

Számolás:

A felsorolt alapanyagok közül a liszt, a mák és a lekvár számolós a diétánkban, a többi nem számolós alapanyag szénhidrát szempontjából.

Teljes kiőrlésű liszt: 150 g X 0,6 = 90 g CH

Mák: 200 g X 0,22 = 44 g CH

Baracklekvár: 75 g X 0,2908 = 21,81 g CH

Összesen: 155,81 g CH van a süteményben.

16 egyenlő részre vágva  9,7 g CH van egy szeletben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések