Mák kocka - kevés tészta sok töltelék |
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg vaj, vagy Rama
- 1 kávéskanál sütőpor
- 60 ml hideg víz, vagy tejszín
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítő
- 2 evőkanál cukormentes baracklekvár (mérlegen mérd le, hogy hány gramm!)
- 1 dl 30 %-os tejszín, és 2 dl víz keveréke
- egy fél citrom héja
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, beledolgozzuk a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a hideg vizet, és gombóccá gyúrjuk. Félre tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
A tejszín és a víz keverékét felforraljuk, addig a darált mákot elkeverjük az édesítőszerrel egy fém keverőtálban, hozzáadjuk a baracklekvárt, a citrom héjat és a tejszínnel leforrázom, majd alaposan elkeverem. Egy kemény állagú tölteléket kapunk.
Egy 25X25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtom a tésztát, a tölteléket a tetejére halmozom, majd egy evőkanál segítségével lenyomkodom, és egyenesre elegyengetem a tetejét.
180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.
Sütés után porédesítőszerrel hintem a tetejét még forrón, miután kihűlt 16 szeletbe vágva tálalom.
Számolás:
A felsorolt alapanyagok közül a liszt, a mák és a lekvár számolós a diétánkban, a többi nem számolós alapanyag szénhidrát szempontjából.
Teljes kiőrlésű liszt: 150 g X 0,6 = 90 g CH
Mák: 200 g X 0,22 = 44 g CH
Baracklekvár: 75 g X 0,2908 = 21,81 g CH
Összesen: 155,81 g CH van a süteményben.
16 egyenlő részre vágva 9,7 g CH van egy szeletben.
0 Megjegyzések