Narancsos tekercs |
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 db tojás
- 6 dkg teljes kiőrlésű barnarizsliszt
- 2,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
- egy narancs reszelt héja
- pár csepp citrom
Krém:
- 25 dkg túró
- 1 evőkanál tejföl
- fél citrom leve
- fél evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
- 1 dl 30%-os habtejszín
- egy narancs gerezdekre szedve
Csokimáz:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- fél evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
Elkészítés:
A piskótához a 4 db tojást szétválasztjuk. A pulton átgörgetem a citromot néhányszor, félbe vágom, majd a fehérjébe csepegtetek belőle pár cseppet. Hozzá adom az édesítőszer 2/3-ad részét, és kemény habbá verem kézi mixerrel.
A sárgájához adom az édesítőszer 1/3-ad részét, a narancshéjat, és alaposan átmixerelem. A fehérjéből két evőkanálnyi felvert habot a sárgájához adok, és tovább keverem mixerrel.
A sárgáját hozzáadom a felvert fehérjéhez, egy kézi habverővel óvatosan összedolgozom, hogy ne törjem össze a tojáshabot, majd 2-3 részletben hozzáadom a lisztet.
Egy sütőpapírral bélelt 40 cm X 35 cm-es magasfalú tepsibe öntöm egy spatula segítségével a tésztát, egy habkártyával elegyengetem, majd 165°C-ra előmelegített, párásított sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Amíg sül, addig a krémhez a túrót áttöröm egy villával, hozzáadom a fél citrom frissen facsart levét, az édesítőszert, és átkeverem. Hozzáöntöm a habtejszínt és kézi mixerrel kihabosítom a krémet, ezután belekeverem egy kanállal az összedarabolt narancsot.
Ahogy megsült a piskóta, úgy feltekerem a sütőpapírral, és hagyom kihűlni.
Miután kihűlt, kitekerem, megtöltöm a krémmel, a sütőpapír segítségével pedig újra szorosan feltekerem. A kész tekercset egy sütőpapírral bélelt ráccsal lefedett tálcára helyezem.
Hagyom lefolyni a felesleges csokit. |
A mázhoz a vajat felolvasztom, hozzáadom a kakaóport és az édesítőszert, 2 percig együtt főzöm őket, majd félre húzom a tűzről 2-3 percre. Ezután lassan ráfolyatom a tekercs tetejére középen, és hagyom két oldalt lefolyni.
A tetejét reszelt narancshéjjal dekorálom, és hűtőben hagyom dermedni egy órát.
Jó étvágyat!
Számolás:
Teljes kiőrlésű barnarizsliszt: 60 g X 0,752 = 45,12 g CH
Narancs: 138 g X 0,094 = 12,972 g CH
Összesen: 58,092 g CH
Süteményt készen a mérlegre raktam, a teljes súlya 755 g lett.
(100 X 58,092) : 755 = 7,7 g CH / 100 g
0 Megjegyzések