Narancsos tekercs cukor és gluténmentesen

Narancsos tekercs

Hozzávalók:

Piskóta: 

  • 4 db tojás
  • 6 dkg teljes kiőrlésű barnarizsliszt
  • 2,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • egy narancs reszelt héja
  • pár csepp citrom

Krém:

  • 25 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl 
  • fél citrom leve
  • fél evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 dl 30%-os habtejszín
  • egy narancs gerezdekre szedve

Csokimáz:

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • fél evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer

Elkészítés:

A piskótához a 4 db tojást szétválasztjuk. A pulton átgörgetem a citromot néhányszor, félbe vágom, majd a fehérjébe csepegtetek belőle pár cseppet. Hozzá adom az édesítőszer 2/3-ad részét, és kemény habbá verem kézi mixerrel. 

A sárgájához adom az édesítőszer 1/3-ad részét, a narancshéjat, és alaposan átmixerelem. A fehérjéből két evőkanálnyi felvert habot a sárgájához adok, és tovább keverem mixerrel. 

A sárgáját hozzáadom a felvert fehérjéhez, egy kézi habverővel óvatosan összedolgozom, hogy ne törjem össze a tojáshabot, majd 2-3 részletben hozzáadom a lisztet.

Egy sütőpapírral bélelt 40 cm X 35 cm-es magasfalú tepsibe öntöm egy spatula segítségével a tésztát, egy habkártyával elegyengetem, majd 165°C-ra előmelegített, párásított sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Amíg sül, addig a krémhez a túrót áttöröm egy villával, hozzáadom a fél citrom frissen facsart levét, az édesítőszert, és átkeverem. Hozzáöntöm a habtejszínt és kézi mixerrel kihabosítom a krémet, ezután belekeverem egy kanállal az összedarabolt narancsot.

Ahogy megsült a piskóta, úgy feltekerem a sütőpapírral, és hagyom kihűlni.

Miután kihűlt, kitekerem, megtöltöm a krémmel, a sütőpapír segítségével pedig újra szorosan feltekerem. A kész tekercset egy sütőpapírral bélelt ráccsal lefedett tálcára helyezem. 

Hagyom lefolyni a felesleges csokit.

 A mázhoz a vajat felolvasztom, hozzáadom a kakaóport és az édesítőszert, 2 percig együtt főzöm őket, majd félre húzom a tűzről 2-3 percre. Ezután lassan ráfolyatom a tekercs tetejére középen, és hagyom két oldalt lefolyni. 

A tetejét reszelt narancshéjjal dekorálom, és hűtőben hagyom dermedni egy órát.

Jó étvágyat!

Számolás:

Teljes kiőrlésű barnarizsliszt: 60 g X 0,752 = 45,12 g CH

Narancs: 138 g X 0,094 = 12,972 g CH

Összesen: 58,092 g CH

Süteményt készen a mérlegre raktam, a teljes súlya 755 g lett.

(100 X 58,092) : 755 = 7,7 g CH / 100 g

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések