Teljes kiőrlésű karácsonyi fűszeres linzer |
Hozzávalók:
- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dkg fehérliszt
- 1 közepes méretű tojás
- 1 kk. (kávéskanál) őrölt fahéj
- 1 kk. vanília őrlemény
- 1 kk. őrölt szerecsendió
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk. őrölt kardamom
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 3 kk. negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
- 1 kk. sütőpor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg diabetikus gyümölcslekvár
Elkészítés:
A szárazanyagokat a citrom és a narancs reszelt héjával alaposan elkeverjük, mélyedést készítünk a közepén, hozzáadjuk a 10 dkg kockára vágott vajat és az egy tojást. Alaposan, és gyorsan átgyúrjuk kézzel, amíg egy szép gombócot nem kapunk. Nem szabad, hogy olvadásnak induljon a vaj a kezünk melegétől, ezért ha nincs elég tapasztalatunk, vagy gyorsaságunk, nyugodtan behűthetjük előtte a kimért lisztet, szárazanyagokat is.
A szárazanyagokat alaposan el kell keverni. |
A tésztát folpackba vagy tiszta nejlonzacskóba csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Légmentesen zárjuk le, hogy a fűszerek összeérhessenek egymással. |
Másnap nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Szaggatóformával aprósüteményt szaggatunk, és 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt átsütjük.
Cukormentes, diabetikus lekvárral ragasztjuk össze őket, majd porédesítővel hintjük.
Nekem így lett 20 db.
Jó étvágyat!
Számolás:
A felsorolt hozzávalók közül csak a két liszt és a lekvár számolós alapanyag a diétánkban. A diéta megengedi, hogy fehérlisztet használjunk, max 30%-ig. Gyors önellenőrzés: 15 dkg lisztet használtam összesen, tehát 150 X 0,3 = 45 g, de mi csak 30 g fehér lisztet használtunk, így teljesen belefér állagjavítás céljából.
Diabetikus lekvár: 50 g X 0,2908 = 14,54
Teljes kiőrlésű liszt: 120 g X 0,6 = 72 g CH
Fehérliszt: 30 g X 0,71 = 21,3 g CH
Összesen: 107,84 g CH
A kisült kekszek összsúlya: 321 g
(100 X 107,84) : 321 = 33,5 g CH / 100 g linzer
VAGY mivel én egyforma darabokat sütöttem osztom 20-al.
107,84 : 20 = 5,4 g CH / db
0 Megjegyzések