Teljes kiőrlésű karácsonyi fűszeres linzer

Teljes kiőrlésű karácsonyi fűszeres linzer

 Hozzávalók:

  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 dkg fehérliszt
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 kk. (kávéskanál) őrölt fahéj
  • 1 kk. vanília őrlemény
  • 1 kk. őrölt szerecsendió
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt kardamom
  •  1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 kk. negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 kk. sütőpor
  • 10 dkg vaj 
  • 5 dkg diabetikus gyümölcslekvár

Elkészítés:

A szárazanyagokat a citrom és a narancs reszelt héjával alaposan elkeverjük, mélyedést készítünk a közepén, hozzáadjuk a 10 dkg kockára vágott vajat és az egy tojást. Alaposan, és gyorsan átgyúrjuk kézzel, amíg egy szép gombócot nem kapunk. Nem szabad, hogy olvadásnak induljon a vaj a kezünk melegétől, ezért ha nincs elég tapasztalatunk, vagy gyorsaságunk, nyugodtan behűthetjük előtte a kimért lisztet, szárazanyagokat is.

A szárazanyagokat alaposan el kell keverni.

 A tésztát folpackba vagy tiszta nejlonzacskóba csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

Légmentesen zárjuk le, hogy a fűszerek összeérhessenek egymással.

Másnap nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Szaggatóformával aprósüteményt szaggatunk, és 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt átsütjük.


 Cukormentes, diabetikus lekvárral ragasztjuk össze őket, majd porédesítővel hintjük.

Nekem így lett 20 db.

Jó étvágyat!

Számolás:

A felsorolt hozzávalók közül csak a két liszt és a lekvár számolós alapanyag a diétánkban. A diéta megengedi, hogy fehérlisztet használjunk, max 30%-ig. Gyors önellenőrzés: 15 dkg lisztet használtam összesen, tehát 150 X 0,3 = 45 g, de mi csak 30 g fehér lisztet használtunk, így teljesen belefér állagjavítás céljából.

Diabetikus lekvár: 50 g X 0,2908 = 14,54

Teljes kiőrlésű liszt: 120 g X 0,6 = 72 g CH

Fehérliszt: 30 g X 0,71 = 21,3 g CH

Összesen: 107,84 g CH

A kisült kekszek összsúlya: 321 g

(100 X 107,84) : 321 = 33,5 g CH / 100 g linzer

VAGY mivel én egyforma darabokat sütöttem osztom 20-al.

107,84 : 20 = 5,4 g CH / db

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések