Bátran kijelenthetem, hogy ez a főétel a hetedik mennyországig repít.
Rántott csirkemell kapros túróval töltve |
Hozzávalók:
- 6 db kisebb felezett csirkemell filé (vagy 3 db egész, és elfelezed)
- Töltelékhez:
- 20 dkg túró
- 1 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- szárított kapor
- só
- bors
- 5 dkg reszelt sajt
- 5 dkg füstölt sajt kockázva ízlés szerint
- panírozáshoz: teljes kiőrlésű liszt, 5 db tojás, és teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Elkészítés:
A fél csirkemelleket egy hegyes, éles kés segítségével felszúrjuk úgy, hogy tölthető legyen. Sóval hintjük, félretesszük.
A túrót áttörjük és alaposan átkeverjük a tojással, tejföllel, kaporral, reszelt sajttal, sóval és borssal, illetve ízlés szerint a végén hozzá kell adni a füstölt sajt kockákat. A tölteléket hat részre osszuk, majd az előkészített csirkemellekbe töltjük kiskanál és az ujjunk segítségével.
Az így előkészített húst a szokott módon kell panírozni és forró olajban, de lassú tűzön kisütni!
Jó étvágyat!
Számolás:
A lisztet és a zsemlemorzsát panírozás előtt mérd le, és írd fel egy papírra, hogy hány gramm volt a nyitómennyiséged. Panírozás után szintén mérd le a megmaradt mennyiséget, ez lesz a zárómennyiséged. Ha szükséges, akkor mérd le és írd fel külön az edény súlyát is tisztán, amiben panírozol, és vond ki a mennyiségből!
Számítás: Nyitómennyiség - Zárómennyiség = Elhasznált mennyiség
Elhasznált mennyiség X (a csomagoláson feltüntetett szénhidrát 100 grammra vetítve / 100) = számított szénhidrát
Pl. 90 gramm lisztet használtál el. 100 gramm lisztben van 60 gramm szénhidrát, akkor 90 X 0,6 = 54 gramm szénhidrátot használtál fel.
Összeadod a számított szénhidrátot a liszt és a zsemlemorzsa esetében, ez lesz az összes szénhidrátod.
Muszáj 10 dkg-ra megnézni, hogy mennyi a szénhidrát tartalma, mert nem egyformák a hús szeletek, darabok, ezért nem egyforma a panír eloszlása sem.
Kisütés után mérd le a kész étel súlyát!
(100 X összes szénhidrát mennyiség) : a kész étel súlyával = a kész étel 100 grammjában mennyi szénhidrát van.
Pl.: Összesen 240 gramm szénhidrátot tartalmaz a panírozott hús. A kisütött husi súlya 1568 gramm.
Akkor a kész étel 100 grammjában lévő szénhidrát = (100 X 240) : 1568, azaz 10 dkg rántott csirkemellben 15,3 g szénhidrát van.
0 Megjegyzések