Káposztán sült teljes kiőrlésű knédli

 

Káposztán sült knédli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 80 dkg karaj 
  • 1 szép húsos füstölt bordaporc
  • 40 dkg füstölt csülök darabolva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egész bors
  • babérlevél
  • 1 evőkanál zsír
  • törött paprika

Knédli:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 18-20 dkg fehér búzaliszt
  • kb. 5 dl víz
  • egy csomag szárított Váncza sütőélesztő

Elkészítés:

A füstölt csülköt és a bordaporcot előző este beáztatjuk hideg vízbe.

A knédli gombócokhoz a liszteket a szárított élesztővel és a sóval alaposan elkeverjük, majd egy kancsó segítségével elkezdem hozzáadagolni a vizet és dagasztani. Amikor eléri a tészta, hogy kellően ruganyos, nem ragad, akkor félreteszem.

 A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd egy fazék vízben feltesszük főni. Adunk hozzá sót, egész borsot, babérlevelet, a hagymákat egészben. Fél óra főzés után hozzáadjuk a feldarabolt bordaporcot és füstölt csülköt, további fél órát főzzük őket együtt.

A káposztának ha nagyon intenzív az íze, akkor alaposan kinyomkodom, ha kell, akkor átmosom, ezután egy evőkanál zsíron és 2 teáskanálnyi törött paprikával elkezdem félpuhára párolni. Nagyjából egy időben fog elkészülni a hússal.

Miután elkészült a hús és a káposzta is, előveszek egy tűzálló edényt, és belerétegezem az összetevőket. Alulra megy a savanyú káposzta, arra a húsok szépen egyenlően elrendezve.

Savanyú káposzta ágy

Bármilyen hússal készíthető, a lényeg, hogy legyen benne füstölt husi is. :)

A knédli tésztáját mérleg segítségével 10 egyenlő részre osztom (így lett nekem egy gombóc 50 g CH), gombóccá formálom és a húsok tetejére pakolászom. Az edény tetejét befedem egy erős grillfóliával úgy, hogy a gombócokhoz ne érjen az alufólia, és az edény pereme alá erősen benyomkodom, hogy légmentesen zárjon.

10 db egyenlő részre osztottam a tésztát.

180°C-ra előmelegített sütőben egy órát így sütöm. Ekkor a káposzta gőzén átpuhul teljesen a hús, és átfő a gombóc. Egy óra leteltével leveszem a fóliát és 10 percet pirítom még, hogy a teteje ropogós legyen.

Sütőből kivéve várok fél órát tálalás előtt, hogy az esetlegesen eresztett levet visszaszívja magába. 

Tejföllel tálalom. :)

Jó étvágyat!

Elkészült :)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések