Káposztán sült knédli |
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 80 dkg karaj
- 1 szép húsos füstölt bordaporc
- 40 dkg füstölt csülök darabolva
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egész bors
- só
- babérlevél
- 1 evőkanál zsír
- törött paprika
Knédli:
- 60 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 18-20 dkg fehér búzaliszt
- só
- kb. 5 dl víz
- egy csomag szárított Váncza sütőélesztő
Elkészítés:
A füstölt csülköt és a bordaporcot előző este beáztatjuk hideg vízbe.
A knédli gombócokhoz a liszteket a szárított élesztővel és a sóval alaposan elkeverjük, majd egy kancsó segítségével elkezdem hozzáadagolni a vizet és dagasztani. Amikor eléri a tészta, hogy kellően ruganyos, nem ragad, akkor félreteszem.
A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd egy fazék vízben feltesszük főni. Adunk hozzá sót, egész borsot, babérlevelet, a hagymákat egészben. Fél óra főzés után hozzáadjuk a feldarabolt bordaporcot és füstölt csülköt, további fél órát főzzük őket együtt.
A káposztának ha nagyon intenzív az íze, akkor alaposan kinyomkodom, ha kell, akkor átmosom, ezután egy evőkanál zsíron és 2 teáskanálnyi törött paprikával elkezdem félpuhára párolni. Nagyjából egy időben fog elkészülni a hússal.
Miután elkészült a hús és a káposzta is, előveszek egy tűzálló edényt, és belerétegezem az összetevőket. Alulra megy a savanyú káposzta, arra a húsok szépen egyenlően elrendezve.
Savanyú káposzta ágy |
Bármilyen hússal készíthető, a lényeg, hogy legyen benne füstölt husi is. :) |
A knédli tésztáját mérleg segítségével 10 egyenlő részre osztom (így lett nekem egy gombóc 50 g CH), gombóccá formálom és a húsok tetejére pakolászom. Az edény tetejét befedem egy erős grillfóliával úgy, hogy a gombócokhoz ne érjen az alufólia, és az edény pereme alá erősen benyomkodom, hogy légmentesen zárjon.
10 db egyenlő részre osztottam a tésztát. |
180°C-ra előmelegített sütőben egy órát így sütöm. Ekkor a káposzta gőzén átpuhul teljesen a hús, és átfő a gombóc. Egy óra leteltével leveszem a fóliát és 10 percet pirítom még, hogy a teteje ropogós legyen.
Sütőből kivéve várok fél órát tálalás előtt, hogy az esetlegesen eresztett levet visszaszívja magába.
Tejföllel tálalom. :)
Jó étvágyat!
Elkészült :) |
0 Megjegyzések