Cukor és gluténmentes tejszínes túró és eper torta |
Hozzávalók és elkészítés:
Piskóta:
6 db tojás kettéválasztva
90 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
25 g 1:4, illetve negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
2 evőkanál kakaópor
1 csipet só
vanília őrlemény
néhány csepp citrom
A
fehérjét az édesítőszer 2/3-ával, 1 csipet sóval és a pár csepp
citrommal kemény habbá verem. A sárgáját az édesítő 1/3-ával, vaníliával
kézi mixerrel habosra verem, majd hozzá adok a kemény fehérjéből 2-3
evőkanálnyival, és alaposan átmixerelem, majd az egészet hozzáadom a
fehérjéhez, és nagy, óvatos mozdulatokkal hozzákeverem egy hatalmas
kézihabverővel, hogy ne essen össze a tojáshab.
A
lisztet elkeverem a kakaóporral és apránként a masszához adagolva
elkeverem a kézihabverővel, majd cukrászformába öntöm, és 180°C-ra
előmelegített, ha kell, akkor párásított sütőben tűpróbáig sütöm.
Tejszínes túró réteg:
250 g túró
egy fél citrom leve
egy evőkanál 1:4 édesítő
2,5 dl 30%-os jéghidegre hűtőtt tejszín (felhasználás előtt 40 perccel a fagyasztóba tettem)
a biztonság kedvéért: egy csomag habfix
ízlés szerint: vanília őrlemény, most ebbe nem tettem.
A
tejszínt a habfixszel kemény habbá verem, a túrót a citrommal,
édesítővel és vaníliával krémesre keverem, ha nem akar a túró
együttműködni, akkor adok hozzá 1-1,5 dl tejszínt. A krémes túrót
hozzáadom a felvert tejszínhez, és géppel egynemű masszává keverem.
Eper:
40 dkg fagyasztott vagy friss eper, elfelezve
víz
egy tasak Horváth Rozi zselatin por
egy evőkanál 1:4-hez édesítő
Egy
kis lábasban felteszem az epret az édesítővel és annyi vízzel főni,
amennyi ellepi. Egy pillanatra felforralom, lehúzom a tűzről, félre
rakom hűlni. Ha kézmelegre hűlt, hozzákeverem a tasak zselatint, és
hagyom kihűlni.
A
kihűlt piskótát visszateszem a cukrászformába, szorosra húzom a formát,
eloszlatom egy habkártya segítségével a tejszínes túrókrémet, és a
tetejére öntöm, illetve eloszlatom az epres zselatinos takaró réteget.
Óvatosan, lassan kell önteni, mert feloldhatja a túrót. 4 óra alatt
teljesen kidermed a hűtőben.
0 Megjegyzések