Tejszínes túró és eper torta

Cukor és gluténmentes tejszínes túró és eper torta

Hozzávalók és elkészítés:

Piskóta:
6 db tojás kettéválasztva
90 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
25 g 1:4, illetve negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
2 evőkanál kakaópor
1 csipet só
vanília őrlemény
néhány csepp citrom
A fehérjét az édesítőszer 2/3-ával, 1 csipet sóval és a pár csepp citrommal kemény habbá verem. A sárgáját az édesítő 1/3-ával, vaníliával kézi mixerrel habosra verem, majd hozzá adok a kemény fehérjéből 2-3 evőkanálnyival, és alaposan átmixerelem, majd az egészet hozzáadom a fehérjéhez, és nagy, óvatos mozdulatokkal hozzákeverem egy hatalmas kézihabverővel, hogy ne essen össze a tojáshab.
A lisztet elkeverem a kakaóporral és apránként a masszához adagolva elkeverem a kézihabverővel, majd cukrászformába öntöm, és 180°C-ra előmelegített, ha kell, akkor párásított sütőben tűpróbáig sütöm.
 
Tejszínes túró réteg:
250 g túró
egy fél citrom leve
egy evőkanál 1:4 édesítő
2,5 dl 30%-os jéghidegre hűtőtt tejszín (felhasználás előtt 40 perccel a fagyasztóba tettem)
a biztonság kedvéért: egy csomag habfix
ízlés szerint: vanília őrlemény, most ebbe nem tettem.
A tejszínt a habfixszel kemény habbá verem, a túrót a citrommal, édesítővel és vaníliával krémesre keverem, ha nem akar a túró együttműködni, akkor adok hozzá 1-1,5 dl tejszínt. A krémes túrót hozzáadom a felvert tejszínhez, és géppel egynemű masszává keverem.
 
Eper:
40 dkg fagyasztott vagy friss eper, elfelezve
víz
egy tasak Horváth Rozi zselatin por
egy evőkanál 1:4-hez édesítő
Egy kis lábasban felteszem az epret az édesítővel és annyi vízzel főni, amennyi ellepi. Egy pillanatra felforralom, lehúzom a tűzről, félre rakom hűlni. Ha kézmelegre hűlt, hozzákeverem a tasak zselatint, és hagyom kihűlni.
A kihűlt piskótát visszateszem a cukrászformába, szorosra húzom a formát, eloszlatom egy habkártya segítségével a tejszínes túrókrémet, és a tetejére öntöm, illetve eloszlatom az epres zselatinos takaró réteget. Óvatosan, lassan kell önteni, mert feloldhatja a túrót. 4 óra alatt teljesen kidermed a hűtőben. 🙂

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések